Op 4 mei Herdenking assisteren bij Mausoleum

Ieder jaar staat Ede massaal stil bij het herdenkingsmonument Mausoleum. De Langenberggroep en de andere Edese scoutinggroepen zijn dan een menselijk dranghek, dragen de bloemstukken en de kransen en assisteren achter de schermen bij de organisatie bij de kerkdienst en het mausoleum.

De verbondenheid van de Langenberggroep en het Mausoleum

In de vorige alinea werd het Mausoleum een herdenkingsmonument genoemd, hoewel het  een graf is. In de muur liggen 44 verzetshelden uit Ede begraven. 44 Verhalen van jonge mensen, die onvoorwaardelijk hebben gestreden en hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

 

Ieder jaar leggen scouts van de Langenberggroep een bloemenkrans bij een van de ingemetselde gedenkstenen. Piet Smit (verzetsnaam Piet Mol) was voor de oorlog Verkennerleider bij onze scoutinggroep. In 1943 kreeg hij als gezonde man het bevel om te gaan werken in Duitsland. Samen met vrienden weigerde hij en dook onder in Enkhuizen. Hij ging bij het verzet en al gauw bleek hij een goede organisator te zijn. Zo werd een belangrijk spil voor het verzet. Hij werd omschreven als een jonge, actieve kerel, die wist waar bij voor stond. In beslissende momenten had hij stalen zenuwen. Zijn doortastend optreden was voor anderen een aansporing hem als voorbeeld te volgen. Vandaar dat de organisaties door hem gesticht buitengewoon goed werk hebben geleverd. Hij was iemand die wist te zwijgen, maar hij trad op als er gehandeld moest worden. Hij was een voorbeeld van zwijgzaamheid, zeker als er wat op het spel stond. Men heeft hem nooit horen vertellen wat er gebeurd was, nog minder wat er gebeuren moest, of het moest zijn dat hij personen instrueerde voor hetgeen zij moesten doen. Helaas ging het fout en is hij gefusilleerd op de Woeste Hoeven op 8 maart 1945.